Aluksi paikalle tulleet ryhmät saivat pikakurssin vanhoista tyylisuunnista, joista heille kertoi Jonna Junkkila. Tyylissuunnat tulivat tutuiksi vanhojen eri aikakausiin liittyvien tuolien avulla.
Museon sisätiloissa lapsille opettivat liinavaatteiden kaulausta mm. Eila Pöllänen, Tuula Routi ja Eija Tuominen. Tuula Routilla oli mukana myös karstat ja villoja, joten karstaustakin saatiin siirrettyä nykyiselle sukupolvelle.
mausteiden hienontamiseen tehtiin tunnetuksi Oili Moision opastuksella. Tosin paikalla olleet naiset olivat niin montaitoisia, että kukin heistä osasi opastaa kaikkia tarjolla olleita tehtäviä.
Pyykin pesua kolmijalkaisessa pesupunkassa pyykkilaudan avulla esitti Mervi Lalla, joka sai pojat pistämään pienet kätösesnsä pyykkiveteen. Tiedoksi vaan vanhemmille sinne kotipuoleen. Merviä tuurasi toisena päivänä Tarja-Liisa Ståhl hyvällä menestyksellä. Kiitämme Tarja-Liisaa erityisesti siitä, että hän ravitsi meitä "työläisiä" kahvilla ja voileivillä molempina päivinä.
Mylläri Matti Laakso pisti lapset pyörittämään käsikiviä vilja-aitassa. Tarkoitus oli tuottaa jauhoja Tarja-Liisan tuleviin kahvipulliin. Lapset kyllä innostuivat siinä määrin tästä voimaharjoituksesta, että mylläri sai jälkeenpäin siivota "jauhoja" aika laajalta säteeltä. Kiitokset jauhoaineista menevät Rauli Rauhalan suuntaan.
Jauhamisen jälkeen lapset saivat tutustua vilja-aitan salaisuuksiin ja vieriseen, hiukan pelottavaan holvikellariin.
Näin jälkeenpäin on helppo todeta, että lapset osallistuivat innolla erilaisiin wanhan ajan askareisiin. Museoon on kiva tulla, jos siellä voi itse osalllistua johonkin tekemiseen. Tämä nykyaika tuppaa olemaan laitteiden käynistystä napeista ja monitoriin tuijottamista sen jälkeen.
Kiitokset kotiseutupäivän ideasta kulttuurimuseolle ja kaikille läsnäolleille työntaitajille.
Matti Laakso
Kalanti-Seura
Lisää kuvia "kuva-albumi"-välilehdellä
Aiheesta Uudenkaupungin Sanomissa
kuvat Tuija hannula